KulturaBg - logo

Най-добрите традиции на Турция, Гърция и България си дават среща. Вижте къде!

„Времето тече и към „центъра на света“ – Хухла ни влече“, напомнят организаторите на културния фестивал „Мистериите на Хухла“. Тази година празникът се разширява времево и териториално. Три дни – като в приказките, са отредени за надсвирване, надпяване, надиграване, надприказване – 21, 22 и 23 септември. Връх Илинденя (Свети Илия) над мистичното село отесня, затова фестът завзема и селския мегдан, и градския площад на Ивайловград. 

Вижте Мистериите на Хухла

Под надслов „Човечност без граници“ си дават среща най-добрите традиции от трите балкански народи – българи, гърци и турци, съобщава Иван Бунков – видният писател, публицист, драматург, общественик и родолюбец, който за 26-ти път организира „Мистериите на Хухла“. Основните „виновници“ за осъществяването на тазгодишното издание на фестивала, превърнал се в емблема на Източните Родопи, са фондация „Хохла“, Община Ивайловград, Читалище „Обединение“ – Кърджали. 

Тържеството на духа и човечността ще стартира в 19:00 часа на 21 септември на площада на Ивайловград. Музиканти, певци и танцьори ще представят фолклора на България, Гърция и Турция. Правото хоро, Дайчевото, Пайдушкото, Ръченицата – ще откриете, че ги имаме не само ние, българите, но и съседите, подсказва Бунков. По време на концерта под мотото „Полет над три реки“ ще може да се заловите и на българското, и на гръцкото, и на турското хоро, а после и на общото балканско. В сборния концерт от самодейни състави от поречието на трите велики реки Арда, Тунджа и Марица има участници от Кърджали, Свиленград, Александруполис (Гърция), Момчилград, Свирачи. 

На другата вечер – на 22 септември, на амфитеатъра на сакралния връх Илинденя над село Хухла, магичността продължава с културните вълшебства, сътворени под диригентската палка на маестро Георги Андреев и Симфоничен оркестър - Враца, солисти на Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ и със специалното участие на виртуози-инструменталисти от София, Истанбул и Солун, сред които и носителят на „Грами“ Недялко Недялков. 

И поетите и писателите, и то най-добрите, ще бъдат от трите държави - Александър Секулов, драматург, поет и романист; Петя Цонева - Почетен селянин на „Мистериите на Хухла“, първи носител на наградата на името на Ивайло Балабанов; Бойко Ламбовски - поет, преводач, есеист и журналист и „Почетен селянин на Мистериите на Хухла“; Кадрие Джесур от Истанбул; Илиас Папаконстантинос от Атина и още автори от България, гравитиращи към „Центъра на света“ ще представят свои творби в Хухла, допълва Иван Бунков. На 22 септември ще стане ясно и кого Мистериозната хухленска академия на науките (МХАН) е избрала за „Почетен селянин на „Мистериите на Хухла – 2024“.

Ако искате да преживеете магията на „Мистериите“ резервирайте още отсега места в хотелите и в къщите за гости в региона на Ивайловград или в Гърция, съветват организаторите! 

Сподели

Прочети още